Iedereen wil veranderen

Eind April schreef ik de column “Saamhorigheid in tijden van Corona “ waarin ik een aantal tekenen aangaf die duiden op een wil tot verandering bij bedrijfsleven, wetenschappers en publieke opinie. Begin Juni schreef ik een column waarbij ik uitgebreid citeerde uit het Financieel Dagblad en constateerde dat ook in dit blad van zakenmensen en bankiers de noodzaak tot verandering was doorgebroken. Sindsdien speur ik naar aanwijzingen die deze trend bevestigen. Die aanwijzingen zijn er en die wil ik jullie niet onthouden. Hier zijn ze :

 • Volkskrant 10/6 . Bespreking van het boek Fantoomgroei van Sander Heyne en Hendrik Noten. Waarom werd zo vragen schrijvers zich af zorg, cultuur en onderwijs de laatste decennia uitgekleed en kapot bezuinigd ? Antwoord: ‘Opeenvolgende regeringen stelden economische groei en de belangen van het bedrijfsleven steevast boven welvaart en welzijn van de bevolking ‘
 • Volkskrant 15/6 column Bert Wagendorp “Dat Corona ons dwingt na te denken over een nieuwe wereld na de pandemie neemt mondiaal in kracht toe “
 • Volkskrant 15/6 interview CBS-directeur Van Mulligen “Economische groei moet gaan via een slimmere manier van werken. En over instituties als een goed werkend rechtssysteem en een democratie die ervoor zorgt dat kennis en productie eerlijk worden verdeeld zodat er geen elite is die er mee aan de haal gaat “
 • Trouw van 16 Juni –uitgebreid interview met hoogleraar transitie Jan
  Rotmans. Ik zie deze crisis als een onderdeel van een grote transitie. Bij
  elke crisis gaat een deel van de mensen anders denken – hooguit 5 a
  10 procent per keer. Als genoeg mensen dat stadium bereiken, zo n 25
  procent is voldoende, bereiken we een kantelpunt. Deze coronacrisis
  versnelt dit proces. Met deze crisis zijn we er nog niet. Ik denk dat de
  klimaatcrisis die veel heftiger zal worden wel eens het kantelpunt zal
  zijn.
 • Volkskrant 18/6 interview met Hugo de Jonge kandidaat fractieleder van het CDA “Het neoliberale mensbeeld en het ongebreidelde marktdenken is aan het einde van zijn tijd. Het wordt tijd voor een nieuw verhaal waarin een verbonden samenleving centraal staat.”

Dit is de oogst van een kleine twee weken. Voor iedereen die nieuws graag bij houdt, en ik ben aan kranten verslaafd, kan je elke dag wel weer gunstige tekenen waarnemen. Dat geeft hoop en vertrouwen in de toekomst voor ons, voor onze kinderen en voor wie het aangaat onze kleinkinderen. En het mooie is dat wij als wereldwinkelmensen deze tekenen nog eens goed over kunnen brengen aan onze klanten.

Veel succes daarmee.

hansbeerends@planet.nl

SHARE IT: