DOUWE EGBERTS EN DE BANALITEIT VAN HET KWAAD

Sinds jaar en dag presenteert Douwe Egberts haar koffie naar de klanten toe als gezellig, huiselijk, vreedzaam en knus. Minder knus is het echter voor de leveranciers van haar koffiebonen. Deze koffieboeren worden uitgebuit en zwaar onderbetaald. Door de jaren heen is hier al tegen geprotesteerd door Solidaridad, door de vakbonden en door Fairtradeorganisaties inclusief de wereldwinkels. De wantoestanden zijn dus overbekend. Toch aarzelt de nieuwe D.E. hoofddirecteur Fabien Simon niet om zich te verrijken met een bonus van 10 miljoen euro, oplopend binnen vijf jaar tot 33 miljoen.

Voor de filosofe Hannah Arendt zou dit een duidelijk voorbeeld zijn van “de banaliteit van het kwaad“. Het kwaad wat zij beschrijft komt niet voort uit bewuste misdadigheid maar uit oppervlakkigheid en de weigering van functionarissen om over zaken door te denken. In haar boek “DENKEN – het leven van de geest – “maakt zij een verschil tussen denken puur gericht op kenniswerving over gewenste resultaten en het bezinnend denken wat zich vooral richt op de maatschappelijke gevolgen van een beslissing. Het niet nadenken, in geval bij D.E., over de gevolgen van een op winstzucht gerichte beslissing heeft zichtbaar geleid tot de “Banaliteit van het kwaad “

Het is natuurlijk diep triest dat een man als Fabien Simon, een man met zoveel veel capaciteiten en talenten die talenten niet gebruikt om maatschappelijk iets positiefs te doen. Ook de raad van commissarissen die zo’n talentvolle man alleen maar neerzetten in de hoop op meer winst, zouden, al is het maar één keer, kunnen doordenken.

Terwijl een beetje modern bedrijf stappen zet op de weg naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen valt Douwe Egberts terug op een ouderwets soort kapitalisme.

De bekende ontwikkelingsorganisaties Solidaridad en Fairtrade Nederland alsmede True Prices en Future Proof Coffee Collectieve hebben al uitgebreid geprotesteerd tegen dit beleid ( Volkskrant 20 Nov . ) . Laten we hopen dat meer organisaties en consumenten dit voorbeeld volgen .

hansbeerends@panet.nl

SHARE IT: