WEG MET ALLE DEMONEN

Deze oudejaarsnacht weinig vuurwerk op enkele achter lopende dorpen en buurten na maar wel hier en daar prachtige lichtbundels. Vuurwerk vooral die knallende levensgevaarlijke bommen blijven elk jaar terugkomen. Jammer want het oude jaar uitluiden kan ook door een potten en pannenconcert. Ik herinner mij dat uit de naoorlogse jaren 40 en 50. Geld voor vuurwerk te kopen was er niet dus gingen mensen om 1 2 uur naar buiten of ze stonden op het balkon en al slaand op pannen wensten ze hun buren een goed nieuwjaar. Dat zou weer ingevoerd kunnen worden. Desnoods koop je of huur je een trommel en een trompet. Geen enkele buur zal zich daaraan ergeren. Maar waar komt die gewoonte om lawaai te maken nou vandaan?

Nou heel, heel lang geleden, de tijd van de Germanen, Batavieren en Kaninefaten waren mensen tijdens de steeds kortere midwinterdagen, echt bang dat de zon nooit meer terug zou komen. De demonen die bezig waren de zon te stelen moesten weggejaagd worden en met veel lawaai en vuur lukte dat ook nog. Tot opluchting van alle aardbewoners werden de dagen na veel lawaai stapje voor stapje weer langer en vol vreugde riepen ze ‘Hoi Hoi Hoera we hebben het gered ‘Om te voorkomen dat boze geesten de volgende midwinter opnieuw zouden proberen de zon te stelen werd dit lawaai en vuurfeest elk jaar herhaald en elk voorjaar riepen de mensen in koor “Hoi Hoi Hoera we hebben het weer gered “

Hoewel wij moderne Europeanen, Amerikanen, Afrikanen en Aziaten weten dat de zon weer terugkomt is de gewoonte om kwade zaken weg te jagen gebleven. Zonnedieven zijn weliswaar verjaagd maar we worden nog steeds bedreigd door ziektes, kwade virussen en niet te vergeten de demonen van honger, oorlog, corruptie, fundamentalistisch geweld, antidemocratische bewegingen, uitbuiting van armen en de opwarming van onze lieve aarde. Ook die demonen moeten verjaagd worden en daarom maken wij niet alleen op oudejaarsavond lawaai maar het hele jaar door verjagen wij de huidige demonen door demonstraties, manifestaties, bijeenkomsten en protestfeesten. En het mooie is dat het nog lukt ook. Niet helemaal en ook niet voor altijd maar elke keer als weer een probleem is opgelost of bijna opgelost, kijken mensen elkaar hoopvol aan en roepen vol vreugde in koor “Hoi Hoi Hoera we hebben het weer gered “

WANT ALTIJD IS ER WEER HOOP VOOR ALLE VOLGENDE JAREN VOOR JOU, VOOR MIJ EN VOOR ONS ALLEMAAL

hansbeerends@planet.nl

SHARE IT: