Ouderen doen ertoe (Old lives matter) deel 3

Ouderen doen ertoe (Old lives matter) deel 3

Hoe denken jongeren daarover?

Onze winkel lijkt wel een kippenhok hoorde ik een winkelcoördinator eens zeggen. De ene vrijwilliger na de ander komt even binnen en loopt er na korte tijd net zo makkelijk weer uit.

Jongeren kan je al helemaal niet binnen houden, als je ze al vindt. 

In mijn eerste twee bloggen over “ ouderen doen ertoe”  ging het over vragen als: Praat je in de winkel met elkaar over ouder worden? Heb je het over samen blijven leren om bij te blijven? Een andere invalshoek is: Willen jongeren wel met oudere samenwerken? Recent begeleidden Els van Beurden (WW Maarssen), Barbara Gerrits (WW Nijmegen) en ik drie teams van de hogeschool Utrecht die ons, ieder als bureau, in het kader van hun studie advies gaven op de vraag: “ Hoe kunnen we multimedia gebruiken voor het platform en in het bijzonder voor de campagne “Koop een betere Wereld”? We kregen prima adviezen zowel over wat het beste is om te doen, als hoe en waarmee. Om tot een goed advies te kunnen komen moesten ze veel met ons samenwerken. Na afloop vroegen we de studenten hoe ze dit vonden om zo met ons als oudere generatie samen te werken.

We werden warm van de antwoorden.

 “Het samenwerken met wereldwinkel.nu was een verrijkende en leerzame ervaring voor ons als student. De kennis die we als verschillende generaties hebben gedeeld, heeft ons verder geholpen in onze ontwikkeling tot professional”. Carly

“We zijn met open armen ontvangen door de vrijwilligers van wereldwinkel.nu. Ze hadden toffe ideeën die ons activeerden om met mooie concepten te komen. Het was erg fijn om met een opdrachtgever te werken die zo gepassioneerd was!” Leon

“De samenwerking verliep goed. Het is mooi om te zien hoeveel passie de vrijwilligers hebben om van wereldwinkel.nu een geslaagd platform te maken.” Tess

“Het was een leuke en vindingrijke ervaring om met een oudere doelgroep te mogen werken. Door de samenwerking leer je je kennis op een andere manier te verwerken en uit te leggen die voor iedereen helder en duidelijk is. Een leuke uitdaging!” Astrid 

“Door de kennis en ervaringen van de oudere generatie te bundelen met de kennis en ervaringen van ons, jonge generatie Communicatie & Multimedia design studenten, hebben wij vol enthousiasme samen een mooi project neergezet” Arjan

Het betrekken van jongere generaties is een terugkerende wens in alle Wereldwinkels. Ook bij het vinden van nieuwe vrijwilligers. Er zijn programma’s gemaakt voor scholen en aan de maatschappelijk stages geven verschillende winkels veel aandacht, maar het lukt maar niet om meer binding op te bouwen met jongeren. Toch zijn er signalen genoeg dat zij niet alleen onze missie belangrijk vinden maar ook energie krijgen om met ons samen te werken. Het zijn dan vaak korte overzichtelijke projecten en daarna zijn we ze weer kwijt.

Hoe houdt je jongeren langer vast in ons kippenhok? Hoe laten we ze vaker terugkomen?

Actieve en duurzame relaties opbouwen vraagt om meer dan we nu doen. Nog meer is voor afzonderlijke winkels lastig. Laten daarom samen op zoek gaan naar meer succes. Ik wil daar met enkele anderen graag de tijd voor nemen met het besef dat er heel wat jongeren van samenwerken met ons energie krijgen en vinden dat we er als ouderen toe doen.

Ik ben inmiddels zeventig een mooie leeftijd om over dit thema de dialoog te zoeken. Hoe denk jij erover? Wil je meedoen in de eerste gesprekken met mij hierover? (Reacties zijn welkom aan voorzitter@wereldwinkel.nu)  John van Balen.

SHARE IT: