Afscheid van publiciteit in Assen

Wereldwinkel Assen bestaat 51 jaar. Een groot deel daarvan heb ik van nabij meegemaakt, maar nu stop ik als bestuurslid. In september 1999 ben ik gevraagd om te assisteren bij ‘Publiciteit en Activiteiten’. Dat is een paar jaar na de ingrijpende herstart van de Wereldwinkel in Assen. Begin jaren 90 is de klad in de winkel gekomen. De winkel is meer dicht dan open. Vrijwilligers vanuit Asser kerken vinden dat een stad als Assen niet zonder Wereldwinkel kan. Mijn vrouw Marian is één van hen bij de herstart in 1997. Zo ben ik later ook betrokken geraakt!

Nieuw begin groot succes

Het pand wordt opgeknapt, aangepast en van een mooi logo voorzien. Het assortiment breiden we uit met meer kunstnijverheid producten en voedingsmiddelen. We starten met een moderne, volle winkel. In dat jaar verdubbelt de omzet, neemt het aantal klanten fors toe en zijn er veel positieve reacties op de veranderingen. Het zijn de jaren dat de winkel goed bekend wordt in Assen. Ook het 30-jarig bestaan in 2000 trekt veel publiek.

Publiciteit steeds professioneler

Door de stijgende winkelomzet kan ook meer geld besteed worden aan publiciteit. Regelmatig kleine advertenties in huis-aan-huisbladen en er is zelfs geld voor een radiospot! Met andere Drentse Wereldwinkels lukt het om de financiering rond te krijgen voor 50 spots in de periode voor Kerst.

Ook zorgen we met een kraam aanwezig te zijn bij evenementen als de start van de Fiets4Daagse.

In de loop der jaren hebben we best veel interviews gegeven aan lokale kranten en nieuwsmedia.

Als de winkel in 2006 getransformeerd wordt naar de huisstijl van de Landelijke Vereniging is dat ook een moment om veel aandacht naar de winkel te trekken. En in 2016 speelt hetzelfde: de Wereldwinkel ‘verschiet van kleur’ naar de huidige witte, moderne uitstraling. In beide gevallen slagen we er in om de wethouder de heropening te laten verzorgen. Dat haalt de pers.

Veel veranderingen

De laatste jaren is er veel veranderd. In de publiciteit ligt nu meer accent op de eigen website en sociale media en minder op papier dan tien jaar geleden. Het aantal huis-aan-huisbladen is gehalveerd. Gratis persberichten zijn moeilijker te publiceren. Regelmatig hebben we geadverteerd op LED-schermen, zowel in restaurants als langs de weg. We zijn nog niet overtuigd van de werking, onze kosten/baten analyse blijft vaag.

Heel andere ontwikkelingen zijn de terugloop van de food omzet. Natuurlijk is het mooi dat fairtrade nu bij elke supermarkt te koop is! Maar we missen klanten die naast food ook iets anders kopen.

Met extra acties pogen we een antwoord te geven op die terugloop. Zo adverteren we nu elke maand met een aanbieding food. Daarnaast ook een non food ‘Product van de maand’. We publiceren die acties op Facebook, de website en met posters op het winkelraam. Vroeger hadden we ook een stoepbord, een goede blikvanger, maar het gesjouw daarmee werd te zwaar. Het versleten stoepbord is niet meer vervangen!

Jubileumboekje

Mijn laatste actie op publicitair gebied is in het kader van het 50-jarig bestaan in 2020. Ik heb een jubileumboekje geschreven met de titel ‘Van ‘actiecentrum’ tot cadeauwinkel’. We hebben dat in 100-voud onder al onze medewerkers, oud-medewerkers en relaties verspreid. Het is leuk om zo’n boekje samen te stellen en het is ook een mooie afsluiting van de tijd dat ik de publiciteit en het secretariaat van Wereldwinkel Assen verzorg.

Na 22 jaar heb ik te kennen gegeven na de zomer van dit jaar te willen stoppen.

Ik ben blij dat twee mensen van buiten de winkel mij opvolgen: een voor het secretariaat en een voor publiciteit. Waar maak je het nog mee dat je zo vlot vrijwilligers vindt?

Kennelijk leven FairTrade en duurzaamheid toch veel breder dan we wel eens denken!

Assen, 20 november 2021

Kees Mulder, secretaris en pr

SHARE IT: