RUIMTE VOOR AFRIKAANSE JOURNALISTEN

RUIMTE VOOR AFRIKAANSE JOURNALISTEN

Wat er ook gebeurde in Afrika , hongersnood, burgeroorlog of juist hele positieve dingen, het waren altijd Westerse journalisten die daar verslag van deden. In de meeste gevallen een witte man die vertelde hoe erg het allemaal was of hoe hoopvol en daarnaast een zwarte, ook meestal een man, die al knikkend bevestigde wat de Europese journalist  of ontwikkelingswerker net vertelde.                             

Marc Broere hoofdredacteur van het ontwikkelingsblad ‘Vice Versa’ heeft daar vorig jaar een eind aan gemaakt. Bij zijn vele reizen in Kenia en Oeganda ontmoette hij jonge journalisten die zijn overtuiging versterkte, dat het interviewen van Afrikanen  door journalisten van eigen land toch een iets andere waarheid naar boven haalde. Teneinde het Afrikaanse geluid tot zijn recht te laten komen, deelt Marc zijn hoofdredacteurschap sinds vorig jaar met de 26 jarige Afrikaanse journaliste Eunice Mwaura.

In een vraaggesprek in ‘Vice Versa’ online van April 2022 geeft Eunice duidelijk aan wat voor haar de waarde is van de huidige samenwerking. “Bij vraaggesprekken met mijn landgenoten”, zegt zij, “is zowel het perspectief van een buitenstaander noodzakelijk als het perspectief van een insider”. Eunice is als co-hoofdredacteur verantwoordelijk voor ‘Vice Versa Global’. In het afgelopen jaar zijn er reeds acht journalistieke banen gecreëerd in Kenia en Oeganda en de werving van meer Afrikanen gaat door. In datzelfde vraaggesprek geeft Eunice aan dat zij met Global “het narratief van het eigen continent wil terugpakken, een verhaal dat veel te lang door hulporganisaties en westerse journalisten is bepaald. Ook belangrijk is het uitlichten van inspirerende initiatieven van Afrikaanse jongeren“.              

Marc Broere kan dit alleen maar bevestigen : “De tijd dat alleen Nederlandse journalisten in onze media over Afrika en over ontwikkeling en globalisering schreven is echt voorbij“ zegt hij, “net als de tijd dat alleen een Nederlandse hoofdredacteur aan het roer van een journalistiek platform over mondiale samenwerking kon staan“. Marc toont zich echt blij met deze ontwikkeling en ik kan die blijheid met hem delen. Het betekent namelijk dat de bestrijding van armoede en niet te vergeten de klimaatcrisis een nieuw elan krijgt. Wat ooit een ver weg ‘derde wereldprobleem‘ was is thans een internationaal globaal probleem en het is mooi en noodzakelijk dat journalisten en andere vakmensen van alle continenten de kans krijgen en grijpen mee te werken aan de oplossing van dit gigantische globale probleem . ..                                                             

Wie zich nader wil oriënteren kan terecht bij https://viceversaonline.nl/abonnement/ 

hansbeerends@planet.nl 

SHARE IT: