VADIM SJISJIMARIN OORLOGSMISDADIGER ?!

Elke keer als ik een rechtbank-foto zie van Vadim Sjisjimarin de Russische soldaat die veroordeeld is tot levenslang voor oorlogsmisdaden, krijg ik een gevoel van machteloze triestheid .

Hele steden zijn plat gebombardeerd  duizenden burgers gedood; die hele aanvalsoorlog is één grote oorlogsmisdaad en wie wordt er opgepakt voor oorlogsmisdaden, een jochie van 21 die op bevel van een meerdere een Oekraïense burger doodschoot. Niet goed te praten natuurlijk , befehl ist befehl mag geen verontschuldiging zijn. Maar waarom die ‘meerdere’ niet opgespoord of een kapitein of generaal of nog mooier een politicus die de aanzet heeft gegeven tot deze oorlog. Maar ja de verantwoordelijke politici vertonen zich als regel nooit aan het front.

Volgens de rechter had Vadim de opdracht van de hoger geplaatste militair moeten weigeren want die opdracht was crimineel. Inderdaad juridisch waarschijnlijk terecht.

Maar Vadim heeft zijn hele leven geleerd om hoger geplaatsten te gehoorzamen. De Russische christelijk orthodoxe kerk heeft hem bovendien wijs gemaakt dat de strijd tegen Oekraïne een heilige missie is. Een jongen van 21, gemanipuleerd, gedisciplineerd en geïndoctrineerd wordt opgevoerd als voorbeeld van alles wat misdadig is in deze oorlog. Dat klopt niet .

Ik kan me voorstellen dat de Oekraïense regering een signaal wil afgeven. Vandaar ook die hoge straf. Goed de straf staat nu op papier, het punt is gemaakt maar wil je als regering echt menslievend zijn, verleen die soldaat dan vervolgens gratie.

Als Nederlandse burger kan ik me alleen maar triest en machteloos voelen. Er zullen echter politici en andere hooggeplaatsten zijn die wel enige invloed hebben op de Oekraïense regering. Laat die alsjeblieft pleiten voor gratie.  Wellicht kan Amnesty iets doen?

Ik lees net dat onze bekendste advocaat Geert Jan Knoops, hoogleraar internationaal recht, vraagtekens zet bij het gehele proces; dat is al een stap vooruit. Welke hoogleraren en politici volgen? Ik hoop dat deze jongen via gratie vrij komt en ik hoop ook dat ooit de echte aanzetters tot oorlogsmisdaden voor het internationale strafhof zullen verschijnen.

hansbeerends@planet.nl

SHARE IT: