Focusgroepen op stoom

Er zijn verschillende collega’s van diverse winkels hard aan de slag in focusgroepen om de krachten van wereldwinkels te bundelen. Doe mee of volg de focusgroep van je voorkeur.

Afbeelding van <a href="https://pixabay.com/nl/users/geralt-9301/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3460041">Gerd Altmann</a> via <a href="https://pixabay.com/nl/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3460041">Pixabay</a>

Tijdens de jaarbijeenkomst met voorzitters en andere belangstellenden bleek dat niet altijd duidelijk is hoe we als platform werken en welke rol focusgroepen in het geheel spelen. In deze blog een overzicht van de groepen en beknopt de stand van zaken.

Het bestuur heeft ervoor gekozen om het platform op een organische manier vorm te geven. Dat betekent dat we ideeën uitwerken en laten groeien met de bijdrage van eenieder. Daarbij zijn we nadrukkelijk samen verantwoordelijk voor de voortgang en leveren zoveel mogelijk winkels een bijdrage. Daarom is er gekozen voor een constructie met focusgroepen. Dit zijn groepen die zich meer of minder intensief bezighouden met een bepaald onderwerp. 

Focusgroep Inspiratie

Deze groep met vertegenwoordigers van de winkels in Venlo, Houten, Son en Breugel, Rotterdam en Borne is vrijwel vanaf het begin betrokken geweest bij het platform. Zij neemt initiatieven en denkt mee om ons platform zowel naar binnen als buiten inspirerend te laten werken.

De groep gaf  samen met het bestuur vorm  aan de campagne “Koop een betere Wereld”. Denkt mee met de inspiratiesessies, opbouwen en onderhouden van partner contacten (zoals SDG-nederland, Young & Fair, PlusPlus en Fairtrade gemeenten)  en nu de herstart van de campagne.

Focusgroep collectie

De groep bestond al in de oude situatie. Ze is doorgegaan met haar werk zoals het organiseren bijeenkomsten voor inkopers en het selecteren en presenteren van “het product van de maand”. 

Focusgroep sociale media

Nijmegen, Rotterdam, Houten, Venlode groep is net gestart en houdt zich bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van acties op de sociale media. Tegelijk moet de groep uitgroeien tot een middelpunt binnen het platform voor krachtiger gebruik van sociale media. Kennis en ervaring delen en synergie ontwikkelen op dit gebied. De groep wordt professioneel ondersteunt door Marc van Bakel, adviseur van bureau van campagne.nl, een professioneel bureau voor campagne ondersteuning. Belangrijk eerste doel is winkels helpen de campagne zo goed mogelijk over het voetlicht brengen bij de consument. De groep verzamelt momenteel de namen van de PR-functionarissen met wie zij goed willen afstemmen.

Focusgroep nieuws

Borne, Son en Breugel, HoutenDe groep wil tegemoet komen aan de behoefte van winkels om met andere wereldwinkels ideeën uit te wisselen, elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Zij inventariseren dm in- en externe nieuwsbrieven van de winkels relevante informatie en stellen deze via de Nu.Nieuws ter beschikking aan alle collega’s. Het mailadres van de focusgroep is: nieuws@wereldwinkel.nu. Ook stimuleren zij dat iedere winkelmedewerker Wereldwinkelnieuws.Nu persoonlijk ontvangt zodat de nieuwtjes snel hun weg vinden en iedereen zich uitgenodigd voelt zijn/haar nieuws te delen. Wil je dat? Stuur een lijst met mailadressen van je vrijwilligers aan het mailadres van de groep.

Focusgroep webshop ontwikkeling

Venlo, Rotterdam, Houten, Gouda en Lelystad vormen de groep die afgelopen week is gestart. Voor wat betreft samenwerken zijn er verschillende wensen met een serieuze urgentie. Variërend van ideeën uitwisselen, dubbel werk voorkomen, lokaal de bezoekfrequentie aanjagen, gezamenlijke etalage inrichten, invoeren van producten met gemeenschappelijke catalogus. 

Heb je belangstelling meld je dan wil je in ieder geval meedoen in drie zoom bijeenkomsten waarin we ons samen richten op de volgende korte termijn vragen:

  1. Welke tips kunnen we elkaar geven om webshops die er nu zijn beter te laten renderen?
  2. Welke onderwerpen zijn er waarvoor we direct de krachten kunnen bundelen? Hoe gaan we dat doen?
  3. Welk advies kunnen we in de huidige situatie al geven aan kleinere en grotere winkels die zoeken naar een digitale manier van verkopen en nog niet zijn begonnen?
  4. Hoe kunnen en gaan we dit onderwerp met een focusgroep onderhouden.

En op de vraag voor de langere termijn:

  1. Hoe komen we tot een platform strategie met een stip aan de horizon die (nog) meer aansluit bij de kansen die er zijn en komen?   

Aansluiten bij een bestaande focusgroep of nieuwe starten? 

Tijdens de jaarbijeenkomst werden er gevraagd om te onderzoeken of er een focusgroep “ product verhalen”  kan komen en een groep “ vinden en binden van vrijwilligers”. Daar gaan we als bestuur serieus naar kijken.Focusgroepen functioneren met de medewerkers uit verschillende winkels die vanuit hun lokale rol samenwerken om de voordelen in hun eigen winkel te gebruiken en tegelijk voor alle winkels van 1+1=3 te maken. Zo’n focusgroep ontstaat als meerdere winkels behoefte hebben aan overleg over een bepaald onderwerp. Wil je meedoen aan een bestaande focusgroep of wil je een nieuwe groep starten? Dat kan! Neem contact met ons op. Stuur een mail aan secretariaat@wereldwinkel.Nu of bel met een bestuurslid. Wij helpen je graag op weg en zorgen dat ervaringen om effectief te zijn worden gedeeld met elkaar.

SHARE IT: