‘Ontmoetend Vernieuwen’

Over de Wereldwinkel Online Ontmoeting van 23 november 2021

“Deze dialoogvorm past helemaal in deze tijd. Een expert/adviseur aan tafel, maar verder moeten de mensen het zelf maken en ervaringen delen. Laten wij nu vooral doorpakken, groeien als platform, laten zien dat wij er samen zijn voor de winkels.” reactie uit Woerden.

Waarom?

Onze ‘Wereldwinkel Ontmoetingsdag’ moesten we, om de bekende reden, verplaatsen  naar 26 maart 2022. Staat hij al in je agenda? Met  steun van velen is het gelukt er op 23 november een ‘Wereldwinkel Online Ontmoeting’ van te maken. Noodzakelijk omdat elkaar ontmoeten voorwaarde is om verbindingen te ontwikkelen en om de vernieuwing in te zetten die ons als Wereldwinkels toekomstbestendig moet maken. In dat kader past ook de bijzondere aandacht voor de eerste ontmoeting met Kathleen Ferrier, voorzitter van Unesco-Nederland, die zich als adviseur/ambassadeur voor onze missie gaat inzetten.

Deelnemers in de studio en collega’s die thuis waren onderschreven het belang van met elkaar op te trekken in deze tijd. We brachten in beeld dat we veel kunnen bereiken als we de krachten bundelen om onze missie meer zichtbaar willen maken. Hieronder een aantal persoonlijke reacties. 

Was je er niet bij bekijk dan alsnog de film op You Tube.

Persoonlijke reacties van een aantal deelnemers

WW Dordrecht: “Als je er zo midden in zit heb je niet echt een idee hoe het op de kijkers, luisteraars overkomt. Ik ben benieuwd naar de compilatie die gemaakt wordt. Die zal zeker bruikbaar zijn om in gesprek te gaan met de medewerkers…als we weer bij elkaar mogen/kunnen komen”

WW Linschoten: “Voor mij is natuurlijk alles nieuw binnen de ‘Wereldwinkelwereld’. Ik vond dan ook alles boeiend en heb weer veel geleerd. De sfeer kwam prima over, laagdrempelig. Jammer dat je vanachter je laptop niet mee kon praten, maar dat zou ook te veel onrust geven”

WW De Bilt: “Het was een uitstekende inspirerende bijeenkomst waar belangrijke centrale punten m.b.t. het voortbestaan van de wereldwinkels in een aansprekende eigentijdse vorm aan de orde kwamen. Zaken als belang van locatie, durf, belang van samenwerking met lokale en nationale partners, assortiment, winkelformule, integratie met SDG’s denken en het fairtrade gehalte kwamen daarbij op een goede verdiepende manier aan de orde. De uitwisseling was vruchtbaar en de input van de nieuwe adviseur/ambassadeur Kathleen Ferrier stimulerend.

Een ontspannen sfeer en uitnodigend mede door de bemoedigende en vruchtbare manier waarop voorzitter Henk Steenhuis het geheel leidde. Zeer uitnodigend en productief zo. Er ontging hem weinig en je werd gehoord. Volgende keer wel wat aandacht voor Corona regels”.

WW Woerden: “Een mooi voorbeeld van als het niet kan zoals je wilde dan maar zo dat het wel kan …Een prachtig betoog van Kathleen (wat een leuk en bevlogen mens) en ervaringen van Aad en Erik. Gemoedelijk en gewoon zoals het is, want je kunt van alles willen als winkel, maar sommige zaken moeten op je pad komen en soms moet je ook durven en kunnen springen. Er ontstond een levendig geheel, waarin diverse gedachten, ervaringen en ideeën langs kwamen. Deze opzet sprak mij heel erg aan en is wat mij betreft voor herhaling vatbaar. De gesprekken werden ook goed geleid door Peter-Jan, zodat iedereen aan bod kwam”. “Waar wij als winkel behoefte aan hebben zijn ideeën, voorbeelden, sparren en een soort van begeleiding. In het algemeen hebben wij als Wereldwinkels een soort van paraplu nodig om de uitstraling, bekendheid en vormgeving van de winkels te borgen. Intern moet ik best veel moeite doen om de maandelijkse bijdrage te verdedigen, mede omdat de omzetten niet echt goed zijn om uit de kosten te geraken. Het zou Wereldwinkels Nederland sieren om zich volmondig en compleet aan te sluiten bij de nieuwe opzet, zodat er alvast een ‘geheel’ is ontstaan”.

“Deze dialoogvorm past helemaal in deze tijd. Een expert/adviseur aan tafel, maar verder moeten de mensen het zelf maken en ervaringen delen. Laten wij nu vooral doorpakken, groeien als platform, laten zien dat wij er samen zijn voor de winkels”.

WW Noordwijkerhout:”Om in zo’n korte tijd een online ontmoeting te organiseren en met de nodige uitdagingen, petje af! Ik was onder de indruk van de bevlogenheid van Kathleen Ferrier en haar inbreng. Fijn dat zij nu adviseur/ambassadeur is van de wereldwinkel.nu. Het was goed om van andere Wereldwinkels te horen waar zij staan en hoe zij aankijken tegen de toekomst. Het voelde voor mij als een ontspannen bijeenkomst. Ik weet niet of dat voor de mannen van de techniek ook zo was. De verschillen tussen de aanpak en mogelijkheden van de Wereldwinkels kwamen goed naar voren”.

WW Lelystad: Doe meer met plaatjes op de achtergrond en met de powerpoint. Help met meer momenten van interactie te creëren met de mensen die thuis zitten, nu werd er nauwelijks met elkaar gecommuniceerd. Denk nog meer in projecten die snel gerealiseerd kunnen worden en toch voor ontmoeting en verbinding zorgen. 

WW Gouda:” Ik was en ben er heel positief over, ook gezien de omstandigheden die toch weer vrij plots veranderden en om aanpassing vroegen. De uitblinker voor mij was Kathleen, wat een aanwinst! Ze legt precies de goede accenten, de juiste verbindingen tussen hier en daar, en is ook nog eens een warme en open persoonlijkheid. Ze komt uit ‘ons vak’ en onze wereld en dat is gewoon fijn en waardevol. Dus zet haar in, dat wil ze ook, zeker ook in relatie tot de SDG’s.

Ik vond ook de gespreksleider (van Trouw) goed, ook aan hem kon je zien en voelen dat hij geïnvolveerd en geëngageerd is. Goeie keus ook, naar ik begrijp heeft hij ook wel een prijskaartje maar dat is te respecteren, immers al die journalisten die buitenland en zo doen hebben geen vaste contracten meer bij kranten maar zijn ZZP’er en moeten er dus bij beunhazen, helaas. Ik vond ook de sfeer goed hoor, er was zeker een gevoel van saamhorigheid en betrokkenheid denk ik, en fijn dat er ook winkels van buiten het Platform waren. Begint een beetje te bewegen”.

WW Grou: “Laat ook een winkel aan het woord die een idee, gevonden via het platform, heeft opgepakt en in de eigen winkel heeft toegepast. Zodat nog duidelijker wordt waar je wat aan elkaar hebt. Wees meer helder over de samenwerking nu leek het alsof het alleen het idee van het platformbestuur was om dit te richten op de drie speerpunten: samenwerken,verhaal vertellen en merk versterken”.

De olievlekwerking verder op gang brengen. 

Natuurlijk is het fijn om complimenten te horen. Maar omdat we weten dat we nog veel te leren hebben zijn we misschien wel blijer met de tips. De laatste opmerking wijst er nog even fijntjes op dat het goed is om trots te zijn op alles dat iedereen lokaal tot stand brengt, maar dat het een uitdaging is om van samen aan de missie werken te komen tot werkelijk samenwerken en dit ook uit te stralen. Daarom kijken we uit naar 21 december aanstaande waar we met de deelnemende winkels verkennen hoe we verder vorm kunnen geven aan ‘Ontmoetend Vernieuwen’.

Bestuur Wereldwinkel.Nu

Barbara, Els, Arjan en John 

SHARE IT: