Ons verhaal centraal 

(Reflectie op 26 mrt van John van Balen)

Onze eerste landelijke Wereldwinkel Ontmoetingsdag paste helemaal in dit beeld.

Wat is het toch mooi om elkaar weer eens echt te zien en wat wordt dat veel mooier als dat twee jaar nauwelijks mogelijk was. “Ieder nadeel heb z’n voordeel” zou Johan Cruijff zeggen. Na twee keer uitstellen was het driemaal scheepsrecht.  Ik heb er met volle teugen van genoten. Oude gezichten uit heel het land en ook nieuwe die ik tot dan alleen op het scherm had gezien. De meesten maakten een verre reis en dat maakte de dag voor ons als organisatoren extra spannend. Als je uit Assen, Epe, Joure, of Venlo komt dan verwacht je wel iets. Gelukkig waren ze tevreden, maar de volgende keer zoeken we het meer in het midden van het land. Deze dag troffen ze in Den Haag een bijeenkomst die tot in de puntjes was georganiseerd. Petje af voor al het werk dat hierin is gestopt door een club collega’s die gelukkig steeds groter werd.

Keuze volop. Natuurlijk was er om alles mee te maken veel te weinig tijd, dat zat ook opgesloten in de brede opzet. Keuzeproblemen had iedereen wel, afhankelijk van je voorkeur kon je kiezen lezingen te volgen, producten van de importeurs te bekijken en/of je te verdiepen in één van de aangeboden thema’s en dan was het op het terras van het Museon ook nog eens heerlijk in het zonnetje. Dat er vooral voor de lezingen werd gekozen vond ik mooi en tegelijk erg jammer voor de groep producenten die aan de rand van de tentoonstelling “One Planet” waren opgesteld. Zo hielpen ze wel mee om professioneel luister bij te zetten maar kregen ze niet de verdiende aandacht. 

Interactieve en inspirerende lezingen. We wilden het laten gaan over de ontwikkelingen in Fairtrade, de noodzaak samen actiever zichtbaar te zijn en het oppoetsen van ons merk. Wat is dat goed uit de verf gekomen. 

Kathleen Ferrier (Voorzitter Unesco en onze ambassadeur/adviseur) en Peter Henk Steenhuis (moderator en journalist Trouw)  maakte er samen bijna een show van. De interactie met ons in de zaal was geweldig. Naast de sfeer zaten er ook belangrijke compacte boodschappen in die ons werk onderbouwen en ons verhaal steviger maken.

Zo vond ik het goed weer eens te horen dat we geen hulpverleners zijn maar dat we mensen die niet bij de pakken neerzitten stimuleren om verder in hun kracht te komen. Ook dat we bij het verlangen naar betrokken jongeren zicht op de kracht van senioren moeten houden en deze goed gebruiken als we ook aan ouderen eisen stellen, anders komen ze achter de geraniums. De tips van Henk om onze verhalen van producten te vertalen naar actualiteit om in regionale kranten zo gratis reclame te krijgen krijgt vast een vervolg. 

Ontmoeten, verbinden en vernieuwen. Er kwam ook aanvulling uit de zaal met concrete voorbeelden waardoor ik weer dacht, zie je wel eerst ontmoeten, dan verbinden en dan vernieuwen.

Vernieuwen kwam wel heel mooi uit de verf in de uitgangspunten die Hans Beljaars, directeur buro111 en onze adviseur voor merkstrategie, uitlegde. Vooraf waren er al 8 winkels die hem hadden laten weten dat ze zijn visie steunen en graag direct aan de slag willen. Ze willen met de beelden die hij gaf hun winkel een moderner gezicht geven, een uiterlijk waarmee ook jongeren beter aanspreekt. 

Fijn te horen dat er al zoveel winkels willen aanhaken bij deze actuele merkstrategie. Als platform willen we voor iedere winkel betekenis hebben en werven we voor dit onderwerp liefst zoveel als mogelijk meedoeners. Als je twijfelt of niet alles weet zoek dan contact met ons. Iedereen weet dat je soms voelt dat verandering nodig is maar je denkt dat het niet kan. Tussen ja en nee zitten vele gradaties die je tegenkomt in een goed gesprek. Ondertussen leren we van de winkels die direct aan de slag gaan. 

“Steeds weer vinden wereldwinkels nieuwe wegen”, schreef Peter van Dam over ons in zijn boek Wereldverbeteraars.

Wat fijn om kanjers als Hans Beljaars en Kathleen in huis te hebben die ons daarbij steunen. Zou het dan toch een goed doel zijn waar we aan werken? Voor zover je nog twijfel had dan was deze na de lezing van Peter d’Angremond (Directeur Fairtrade Nederland) ”De ontwikkeling van fairtrade; ambitie en realiteit” wel weg.

Peter markeerde hoe de eerste Wereldwinkels de grondleggers zijn van Fairtrade. Bijzonder om met hem terug te kijken en te zien hoeveel impact Fairtrade op dit moment heeft en hoe dit razend snel toeneemt. Peter liet een curve zien die de laatste jaren stijl omhoog gaat. Daarbij meent hij dat Wereldwinkels van nu heel belangrijk zijn om de bekendheid met Fairtrade bij het publiek lokaal en nationaal te onderhouden en verder aan te jagen. We hebben een erfenis te onderhouden die er toe doet. Hij maakte de ontwikkelingen mooi inzichtelijk, fijn alles op een rij, zo te gebruiken voor nieuwe vrijwilligers of om ze aan te trekken. Het filmpje waarmee Peter zijn lezing afsloot laat zien dat er nog veel werk aan de winkels is. Hieronder de Indiase uitvoering, de Nederlandstalige is binnenkort beschikbaar.

Nagenieten of doorgeven. Gerda Remmers (focusgroep ‘inspiratie’ en focusgroep ‘nieuws’) maakte een mooi overzichtelijk verslag. Fijn om (nog) eens te lezen (klik hier). Iedere lezing is gefilmd door Raymond van Rijn (onze filmmaker/adviseur) en binnenkort verschijnt er ook een impressie filmpje. Of je nu in de winkel staat of bestuurslid bent ik raad iedereen aan films en verslag te verspreiden omdat we zo de energie van ontmoeten, verbinden en vernieuwen van deze mooie ‘Wereldwinkel Ontmoetingsdag’ doorgeven en ons verhaal sterker maken.

SHARE IT: